Paardenkliniek Venlo
+31-(0)77-3663053
Paardenkliniek Venlo

CHIRURGIE

In principe zijn alle operaties mogelijk met uitzondering van koliekoperaties.

Op deze pagina geven wij u informatie over de gang van zaken omtrent een chirurgische ingreep in onze kliniek en zijn enkele voorbeeldoperaties te zien. Natuurlijk zijn er legio andere chirurgische ingrepen mogelijk.

De narcose

Wij hebben alle faciliteiten om een paard onder algehele (gas) narcose te behandelen. De paarden worden neergelegd in de recovery box. De wanden en bodem zijn bedekt met schokdempend materiaal zodat het paard veilig kan gaan liggen. Als het paard ligt wordt het op de operatie tafel getild. Het paard wordt hier aangesloten op het gasnarcoseapparaat, een infuus, een beademingsapparaat en op de hartbewaking zodat we een zo veilig mogelijke narcose kunnen uitvoeren. Na de operatie kan het paard weer bijkomen in dezelfde recovery box. Hij wordt daar onder cameratoezicht gehouden.

 ieder paard wordt beademd
De anesthesie speelt een belangrijke rol gedurende de operatie. Ieder paard wordt beademd en tijdens en na de operatie
wordt het paard continue gemonitord.
Het paard in de recoverybox
Het paard na de operatie in de recovery

Castraties

De halfbedekte castratie

De meest uitgevoerde manier van castreren is de "halfbedekte" castratie. U brengt uw paard 1 dag voor de ingreep zodat hij alvast wat kan wennen aan de kliniek. Op de dag zelf krijgt het paard een korte narcose (15 minuten) en wordt in onze recovery box geopereerd. De zaadstreng, bloedvaten en de opening naar de buikholte worden afgesloten met een stevige hechting. De wond in de balzak blijft open en geneest vanzelf. De volgende dag mag het paard alweer naar huis.

De castratie over de lies

De eigenaar kan ook vragen om het paard "over de lies" te laten castreren. Het grootste voordeel van deze operatie is dat er geen open wond is en de huidsnede wegvalt in de liesplooi. Bij deze castratie wordt uw paard via een kleine snede in de liesplooi gecastreerd. Hierna wordt zowel de opening naar de buikholte als de snede in de huid dichtgemaakt. Deze operatie wordt in de operatiekamer onder algehele gas narcose uitgevoerd. Bij deze operatietechniek houden we het paard een paar dagen langer op de kliniek dan bij een gewone castratie.

De klophengstoperatie


Een klophengst operatie

Wanneer een of beide ballen niet zijn ingedaald in de balzak spreken we van een één of tweezijdige klophengst. Voor de operatie zal de dierenarts eerst de hengst controleren. Heeft u een echte klophengst, dan is de klophengstoperatie de veiligste en zekerste manier om de hengst te castreren. De niet ingedaalde ballen zijn in de regel veel kleiner dan normaal ingedaalde ballen. Bij deze castratie wordt via een kleine snede bij de lies de niet ingedaalde bal opgespoord en naar boven gehaald. Een enkele keer zal hiervoor tot in de buikholte gezocht moeten worden. Bal en bijbal worden in hun geheel verwijderd. De afronding vindt plaats als bij de castratie over de lies.

Arthroscopie

 


 

 

 

Een arthroscopische operatie

Een arthroscopie is een kijkoperatie in een gewricht. Hiervoor hebben wij speciale apparatuur tot onze beschikking. Tijdens deze kijkoperaties kunnen botfragmentjes (chips) worden verwijderd uit verschillende gewrichten zoals de sprong, knie, kogel etc. De kijkoperatie wordt ook gebruikt om de oorzaak voor een gewrichtskreupelheid te vinden wanneer er op röntgenfoto's of op de echo niets te vinden is. Het is een operatie die vrijwel dagelijks wordt uitgevoerd.

Hieronder kunt u de röntgenfoto's vinden van de situatie voor de arthroscopische operatie en de foto na de operatieve ingreep:

apexpimo voor en na
Links het buitensesambeentje voor de opratie,
rechts na de operatie (klik voor een vergroting)
chipdors voor en na de operatie
Links de kogelchip aan de voorzijde van de kogel
voor de opratie, rechts na de operatie
(klik voor een vergroting)

Cornageoperatie

een paard met cornage
Een paard met een verslapte
stemband en dus cornage

Wanneer uw paard, met name in galop, een hoogtonig bijgeluid laat horen tijdens het inademen kan het zijn dat hij cornage heeft. Dit bijgeluid wordt veroorzaakt door een (gedeeltelijk) verlamde stemband die in de lucht stroom hangt. Met een endoscoop kunnen we via de neus naar binnen om de stembanden te beoordelen. Als het paard last heeft van de cornage worden we benaderd om de beperkingen veroorzaakt door de cornage op te lossen. Er wordt dan een operatie uitgevoerd waarbij de verlamde stemband opzij wordt getrokken, zodat de lucht weer vrij kan passeren.

Zakbreuk

Bij een zakbreuk zakken er darmen door het lieskanaal heen de balzak in. Het gevaar in deze situatie is dat de darm ingeklemd raakt. Bij een zakbreukoperatie wordt de buikinhoud terug de buik ingeduwd. Hierna wordt de liesopening afgesloten om te verkomen dat er weer buikinhoud naar buitenkomt. Tijdens deze operatie wordt het paard gecastreerd.

een paard met een zakbreuk voor en na de operatie het paard voor en na de operatie
Hetzelfde paard met een zakbreuk voor en na de operatie
het paard na de operatie
Het paard na de operatie

Trauma

Bij ernstige beschadigingen aan een paard (grote wonden of wonden waarbij botten, pezen, gewrichten of peesscheden betrokken zijn) kan het nodig zijn om het paard onder algehele narcose in de operatiekamer aan zijn verwondingen te behandelen. Zo kunnen we rustig en met optimale hygiëne werken.

Hindernisbalk
Hindernisbalk


Startpagina Een e-mail versturen