Paardenkliniek Venlo
+31-(0)77-3663053
Paardenkliniek Venlo

GYNEACOLOGIE

Wanneer de dagen weer langer worden en de temperaturen aangenamer, begint het 'merrieseizoen'. Tegenwoordig worden bijna alle merries door middel van kunstmatige inseminatie geïnsemineerd met 'vers-'of 'diepvries'-sperma. Op geleide van de bevindingen van de merriehouder, de bevindingen van de begeleidende dierenarts (rectale bevindingen, echo-bevindingen en historie van de merrie) en de beschikbaarheid van het sperma wordt er een moment van inseminatie bepaald. Bij vers sperma vindt er 2 dagen na de eerste inseminatie een ei/follikelcontrole plaats. Alles met als doel de rijpe eicel van de merrie en die ene gelukkige spermacel van de hengst op het juiste moment bij elkaar te brengen.

een natuurlijke dekking
Uit de oude doos: Een natuurlijke dekking

In geval van diepvries inseminatie worden de hiervoor geschikte merries in een van onze stallen opgenomen. Zij worden 3-4 maal per dag gecontroleerd op het moment dat de eisprong zich aan lijkt te dienen. Er wordt in dit geval alleen op de eisprong geïnsemineerd.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een merrie te onderwerpen aan een verder onderzoek: ze wordt niet hengstig, ze wordt niet drachtig of er worden rectaal al dan niet met behulp van het echoapparaat afwijkingen aan de baarmoeder of eierstokken geconstateerd. Dit vervolg kan bestaan uit het neem van een 'slijmmonster' welke op kweek gezet wordt om zo een infectie te identificeren of uit te sluiten. Ook kan er een biopt genomen worden (een klein stukje slijmvlies van de baarmoederwand) voor een uitgebreider onderzoek. Soms kan een hormoonbehandeling of een kleine operatieve ingreep nodig zijn om een dracht te bewerkstelligen en in stand te houden.

veulen
Het resultaat!

Drachtcontrole wordt geadviseerd op ca 17 dagen, 6 weken en 3 maanden, zodat u niet voor vervelende verassingen komt te staan zoals 2-ling dracht of dekgeld betalen voor een achteraf toch guste merrie. Na een draagtijd van ongeveer 11 maanden staan wij u ook weer met raad en daad ter zijde om u te helpen een gezond veulen op te fokken en de merrie opnieuw drachtig te krijgen.

Hindernisbalk
Hindernisbalk


Startpagina Een e-mail versturen