Paardenkliniek Venlo
+31-(0)77-3663053
Paardenkliniek Venlo

KREUPELHEIDSONDERZOEK

Een groot aandeel van de paarden in Nederland wordt gehouden voor sportieve en of recreatieve doeleinden. Wanneer een paard onregelmatig of zelfs kreupel loopt kan het hierdoor (tijdelijk) ongeschikt zijn, het is dus zaak uit te zoeken waar de oorzaak van deze onregelmatigheid zit en hoe deze op te lossen is. Hiervoor kunt u bij ons terecht voor een kreupelheidsonderzoek.

onderzoek op de zachte ondergrond

Na bij de eigenaar/berijder van het paard uitvoerig te hebben geïnformeerd naar de aard en duur van de klachten wordt het dier bekeken op een rechte lijnen, beide voltes, op harde ondergrond en op zachte ondergrond. Door middel van "buigproeven" wordt extra belasting van gewrichten, pezen en banden nagebootst. Vervolgens wordt het paard aan een grondige inspectie en palpatie onderworpen.

Al naar gelang de informatie die op deze manier verkregen wordt krijgen we een eerste indruk van het probleem. Meestel is het nodig vervolgens met behulp van lokale verdovingen de kreupelheid verder te lokaliseren.

Wanneer de kreupelheid verdwijnt na een lokale verdoving is de kreupelheid gelokaliseerd en worden met behulp van röntgenfoto's en of echografisch onderzoek botten, pezen en banden in beeld gebracht. Met behulp van bloedonderzoek kunnen ook spierproblemen aan het licht komen.

Wanneer de oorzaak gelokaliseerd is wordt er een behandelplan gemaakt in overleg met de eigenaar. Het behandelplan kan variëren van een conservatieve therapie (bv boxrust of beweging aan de hand) tot het lokaal behandelen van gewrichten, pezen en banden tot het verstrekken van medicijnen of supplementen (voor gewrichten, spieren, pezen of banden) die het paard als geheel moeten helpen.

Nieuw in Nederland en bij ons beschikbaar is IRAP, een nieuwe methode gebaseerd op lichaamseigen ontstekingsremmers en groeifactoren gewonnen uit het bloed van het paard zelf. De toepassingsmogelijkheden zijn groot en de resultaten die er mee gehaald zijn spectaculair!!!!

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Hindernisbalk
Hindernisbalk


Startpagina Een e-mail versturen