Paardenkliniek Venlo
+31-(0)77-3663053
Paardenkliniek Venlo

KEURINGEN

Wanneer er een paard wordt gekocht of verkocht wordt er vaak een aan- of verkoop keuring uitgevoerd. Deze keuring moet aantonen dat het paard op het moment van keuren gezond is en een inschatting geven of het paard in de toekomst ook geschikt blijft voor het doel waarvoor hij gebruikt gaat worden.

Onze kliniek staat bekend om de goede kwaliteit van de aan- en verkoop keuringen.

Een keuring bestaat uit twee delen:

  • de klinische keuring
  • het röntgenologische onderzoek

De klinische keuring spitst zich toe op de totale gezondheid van het paard. De stap en draf worden beoordeeld op een harde ondergrond in een rechte lijn en op beide voltes. Daarnaast worden de draf en galop ook in de zandbak beoordeeld. De buigproeven worden vervolgens uitgevoerd. Hiermee worden de gewrichten en banden onder lichte spanning gezet waarbij extra belasting van gewrichten, pezen en banden wordt nagebootst. Een grondige algemene inspectie en extra aanacht voor hart, longen en ogen ontbreken natuurlijk niet.


Onderzoek in de zandbak


  een willekeurige digitale röntgenfoto  
 
Een digitale röntgenfoto 
                                
Wanneer het paard zonder grote bemerkingen het klinische onderzoek doorloopt gaan we verder met het röntgenologisch onderzoek.
Tijdens het röntgenologische onderzoek kunnen de eventueel aanwezige afwijkingen in de relevante benige structuren worden uitgesloten en de afzonderlijke onderdelen kunnen geclassificeerd worden.

Röntgen ruimte Digitale röntgentechniek

Wij werken met een modern digitaal röntgensysteem. De gemaakte röntgenfoto's kunnen 10 minuten later al over de gehele wereld worden bekeken. De opdrachtgever bepaald het aantal gemaakte röntgenfoto's, een standaardset bestaat uit 20 stuks. Deze set wordt wijdverbreid geaccepteerd (ook door de meeste verzekeringen).

Tegenwoordig wordt er veel aandacht besteed aan de gezondheid van de wervels en werveluitsteeksels van de nek en rug. Röntgenfoto's van de nek en rug kunnen ook tijdens de keuring gemaakt worden.
Wanneer de klinische keuring daar aanleiding toe geeft of de opdrachtgever daar naar vraagt kan er echografisch onderzoek gedaan worden naar de betreffende weke delen (pezen en of banden).

 

Als het paard de klinische en röntgenologische keuring goed doorloopt krijgt u een keuringsrapport met daarop een positief aankoopadvies. Met dit rapport kunt u uw paard aanmelden bij een paardenverzekering.

KWPN        Onze kliniek is gecertificeerd (erkenning keuringsdierenarts paard zie: www.veterinairekwaliteit.nl) voor Hengsten-onderzoek (KWPN), PROK-onderzoek bij merries en hengsten (KWPN) en de meeste paarden ziektekosten verzekeraars.
                                                                                               

Hieronder kunt u enkele voorbeeld foto's bekijken met betrekking tot een veelbesproken aandoening:

  • spat

Indien u op de foto's klikt worden deze in een nieuw scherm groot weergegeven.

een paard met en zonder spat
Links een paard zonder spat, rechts met spat

 

Hindernisbalk
Hindernisbalk


Startpagina Een e-mail versturen